Lada Kovjanić, senior softver inženjerka u mStartu finalistica je izbora „Inženjerka godine“


U konkurenciji više od 70 inženjerki iz svih krajeva Hrvatske iz raznih branši i s različitim karijernim putevima, mStartovka Lada Kovjanić našla se u finalu zajedno s Ivanom Abramović (Kraš), Vlatkom Jajetić (Carnet), Ivanom Jazbec (Intea), Marinom Medić (Končar), Nives Mustapić (Codel), Andreom Pirša Ilić (A1 Hrvatska), Majom Trstenjak (Fakultet strojarstva i brodogradnje) Marinom Vanjek (INA), Željkom Varjačić (Spar Hrvatska). Riječ je o iznimnim ženama koje svojim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu biti nadahnuće mladim generacijama djevojaka za STEM studij i zanimanja u STEM-u.


Lada radi na razvoju i održavanju mProcesa – mStartovog vlastitog sustava za upravljanje dokumentima i poslovnim procesima unutar organizacija.

„Kvalitetan DMS sustav temelj je digitalizacije rada kompanija kojim se povećava produktivnost, usklađenost s propisima i sigurnost rada, a drastično smanjuju troškovi i mogućnost grešaka. U mProcesu se trenutno nalazi više milijuna dokumenata, koristi ga više od 130 kompanija, uglavnom srednja i velika poduzeća dok najveća on-premise instanca svakodnevno ima 5000 korisnika. Sustav se konstantno nadograđuje te je vrlo izazovno zadovoljiti potrebe mnogih klijenata te paralelno raditi na optimizaciji rada aplikacije zbog velikog broja korisnika i dokumenata koji i dalje raste“, objašnjava Lada. Iako se mStart kao IT kompanija ponosi činjenicom da više od 40% zaposlenih čine žene, Lada je jedina žena u Odjelu za razvoj aplikativnih rješenja pa se njenih 20 kolega voli našaliti – „tebi su sva vrata automatska“, jer rijetko mora stisnuti kvaku da bi se vrata otvorila.


Svoj programerski život započela je promjenom karijere, studirala je građevinu i bavila se projektiranjem, slikarstvom i fotografijom.

Putovala je po Europi, slikala i prodavala pejzaže i murale te radila ilustracije i fotografije za knjige. Tada se javila potreba za kreiranjem manje web stranice pa je upisala školu za web dizajn. Nakon online škole za web dizajn, otkrila je strast prema informatici te upisala i završila magisterij informatike. U slobodno vrijeme razvijala je manje edukativne aplikacije i vodila radionice programiranja za djecu, što ju je osobito veselilo. Sustavno se usavršavala u tehnološkom smislu. Radila je u organizacijama sa svega nekoliko zaposlenih na razvoju aplikacija od samog planiranja do puštanja u produkciju, te u većim korporacijama na razvoju i održavanju kompleksnijih informacijskih sustava.


„Upisala sam studij informatike u trenutku kada mi je sin kretao u prvi razred, zajedno smo bili prvašići.“

Kao studentica Građevinskog fakulteta postala je mlada majka i prekinula studij nakon 2 godine. Nekoliko godina je putovala, živjela nomadski u više država i zarađivala fotografiranjem, slikanjem pejzaža i murala, a onda se otvorila nova prilika. „Upisala sam studij informatike u trenutku kada mi je sin kretao u prvi razred, zajedno smo bili prvašići“ pojašnjava. Kao redovnoj studentici, bilo je jako zahtjevno uskladiti rad, studij i majčinstvo. Počela je kreirati manje programe za zabavu i tako istovremeno učila i zabavljala se sa sinom. Tako su nastale dvije edukativne aplikacije za mlađe osnovnoškolce s kojima je vodila radionice u školi. Kroz igru se sin također zaljubio u programiranje te se time bavi već 8 godina, a već je s 12 godina prvi puta samostalno kreirao i objavio igricu izrađenu u C# jeziku. „Moj šarolik životni i poslovni put pokazuje kako nikada nije kasno za slijediti svoje snove i promijeniti karijeru. Inženjerska zanimanja izuzetno su kreativna i inovativna, kroz njih otkrivamo nove načine primjene naučene teorije. Inženjeri su graditelji budućnosti svijeta.“ poručuje Lada.


Ovogodišnji izbor za „Inženjerku godine“ održat će se 8. svibnja u Zagrebu u organizaciji Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK Kroatien) i partnera Mediade te Siemensa Hrvatska kao inicijatora.


Zainteresirani ste za naša rješenja?

Naša lokacija

Slavonska avenija 11a HR-10000 Zagreb Croatia

Kontakt centar

Slobodno nas kontaktirajte +385 1 2372 500